BATIKENT KONUT ÜRETİM YAPI KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ

Kent Koop Genel Kurulu Yapıldı



KENT KOOP GENEL KURULU YAPILDI
(14.06.2003)
 
NİKSARLI “HORTUMLANANLARI GERİ ALMAK GEREKİYOR”
 
NİKSARLI, TÜM SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI YÖNETİCİLERİNİ SERVET BEYANLARINI İNTERNETTE AÇIKLAMAYA ÇAĞIRDI.
 
Batıkent Konut Üretim Yapı Kooperatifleri Birliği’nin 24. Olağan Genel Kurulu 14 Haziran 2003 de Ankara’da yapıldı. Kent Koop Genel Başkanı Muammer Niksarlı genel kurulu açış konuşmasında ekonominin bugün içinde bulunduğu durumu anlamakta güçlük çektiklerini, faiz oranları, döviz ve borsanın birlikte düşüp, birlikte yükseldiğini hatırlattı ve dengesizliğe neden olan en belirgin faktörün yolsuzluklar olduğunu belirterek “ Hortumlananları, hortumlayanlardan geri almak gerekiyor.” dedi.
 
Siyasiler ve  bürokratlar ile birlikte tüm sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin üçüncü  dereceden aile bireyleri de dahil olmak üzere  servet ve mal beyanı yapmalarını isteyen Niksarlı “ Ancak, bu beyanlar noterlerin çelik dolapları içinde saklanmak üzere değil, internette açık açık yayınlanmak üzere yapılmalıdır. “ dedi. Kendisi ve ailesi ile ilgili servet ve mal beyanının Kent Koop İnternet sitesinde yayınlandığını hatırlatan Niksarlı, özellikle sivil toplum kuruluşları yöneticilerine bu konuda çağrı yaptı. 
 
Siyasi Partiler yasası ve seçim yasasının değiştirilmesi için bugün  çalışmaya başlanması gerektiğini belirten  Niksarlı, yüzde 35 oy ile mecliste yüzde 65 çoğunluk sağlandığını, bu sonucun toplumun  siyasi  eğilimini yansıtmadığını söyledi.
 
Kent Koop Genel Başkanı Niksarlı sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“ Seçimlerin üzerinden iki yıl geçtikten sonra Türkiye’nin gündemine Erken Seçim  gelir oturur. Şimdi de böyle olacak. Üstelik önümüzde bir de yerel yönetimler seçimleri var.  Gelin seçim yasasını ve siyasi partiler yasasını değiştirelim.”
 
Türkiye’nin konut sorunu olduğunu vurgulayan Niksarlı “ Türkiye’de kirada oturanların sayısı  3.5 milyon ise Türkiye’de konut açığı vardır” dedi.
 
Ankara’da 840 bin hane olduğunu, bunlardan 369 bininin kiracı olduğunu hatırlatan Niksarlı sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“ Kirada oturanlar konuta ihtiyacı olanlardır.Türkiye gelirini paylaşanların  % 15 inde konut sorunu yok. Hame halkı  gelirinin % 25 ini konut ihtiyacı için  ayırabilenlerin oranı % 15. Bu demek ki, % 85 i geliri ile konut sahibi olacak durumda değil. Türkiye’deki konut sorununu çözmek için bina üretmek çare değil. O evi satın alabilecek  ekonomik gücü olan insanlar  yaratmak önemli. O insanların gelirlerini yükseltmek önemli.
 
100.000 konut yapılacağı söyleniyor. Bu konutlar yapılınca sorun çözülecek mi? Konut İhtiyacını talebe dönüştürebilecek misiniz?  Bu konutları nerede, kime ve hangi para ile
yapacaksınız. Bu  100.000 konutu Türkiye’nin 20 ayrı bölgesinde yapsanız ve  her projede 2.500 konut olsa, arsa bedeli hariç 4 Milyar 289 Milyon dolar para gerekiyor. Devlet yaparsa böyle bir sonuç çıkacak. Devlet bu 4 Milyar doları vatandaşına konut kredisi olarak verse, 400 bin  aile konut sahibi olabilir. Prof. Dr. Cevat  Geray’ın birb araştırmasına göre devletin yaptığı konutun maliyeti ile  4 kooperatif ortağı konut sahibi olabiliyor.
 
İmar affına karşıyız. Suç kime karşı işlenmiş ise af yetkisi onda olmalıdır. Üç siyasetçi bir araya gelip  topluma karşı suç işlemiş insanları affedemez. Her  imar affı geçmişte daha çok kaçak yapıya neden olmadı mı? “
 
ALEMDAROĞLU’NUN KONUŞMASI
 
Yenimahalle Belediye Başkanı  Tuncay Elemdaroğlu da genel kurulda yaptığı konuşmada kooperatifçiliğin geri kalmışlık zincirinin kırılması için  başladığını, Türk kooperatifçiliğinin çok ciddi deneyimleri olduğunu ve uluslararası  kooperatifçilik kuruluşlarında da bu deneyimli insanlardan yararlanıldığını belirtti.
 
Konut Kooperatifçiliğinin amacının konut sahibi olamayanları konut sahibi yapmak olduğunu hatırlatan Alemdaroğlu, devletin yanlış politikaları nedeniyle parası olanın kooperatifler yolu ile 3-4 ev sahibi olduğunu söyledi  ve “ Devlet  ihtiyacı olanları konut kooperatifleri aracılığı ile desteklemelidir” dedi.
 
Alemdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“ Hazine arazileri satışa çıkarılıyor.Parası olanlar alıyor. Olamayanlar seyrediyor. Oysa devlet bu arazileri dar gelirliye, bedelsiz  vermeli ve kooperatifleşmeye teşvik etmelidir. Böylece konutu olmayanlar  konut sahibi yapılacaktır.
 
Hükümetin kooperatifçilik konusunu yeniden gözden geçirmesi gereklidir.Batı ülkelerinde devler konutu olmayanlara konut veriyor. Biz arsa veremiyoruz.”
 
SEÇİM SONUÇLARI
 
Genel Kurul sonucunda yapılan seçimlerde  Muammer Niksarlı Genel Başkanlığa, Ali Aradağ Genel Başkan Yardımcılığına, Ali Karamahmut, Dursun Özkan, Fehmi Budak, Hayati Kaynar, Haydar Erkılıç, Hüseyin Çiltepe, İ.Metin Yıldızhan, Rıza Demir, Uğur Uzer  yönetim kurulu üyeliğine seçildiler.
 
Mahmut Aydın, Birhan Tezcan ve Muammer Artantaş Denetim Kurulu üyeliğine seçildiler.




detay_haber